Rusya’nın tercihi Türk şeftalisi oldu

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) bilgilerine nazaran; Türkiye’nin, 1 Ocak-31 Temmuz 2024 tarihleri ortasında şeftali ihracatı, geçen yıl tıpkı periyoda nazaran yüzde 16,9’luk artışla 161 bin tondan 188 bin tona yükseldi. 2023 yılının birinci 7 ayında elde edilen 146 milyon dolarlık gelir, yaklaşık yüzde 26 artarak 186 milyon dolara ulaştı. Türkiye, bu yılın birinci 7 ayında 66 ülkeye şeftali ve nektarin ihraç ederken; Rusya, 129 bin ton eserden 128 milyon 391 bin dolarlık taleple en büyük pazar oldu.

‘KALİTE VE ÖLÇÜDE EPEYCE İLERİDEYİZ’

Şeftalinin bu yıl da ihracattaki hissesiyle ülke iktisadına değerli bir katkı sağladığını tabir eden Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Demircan, İzmir’in Selçuk ilçesinde üretilen şeftalideki kaliteye dikkat çekti. Şeftali üretiminde uzun yıllar Bursa’nın ön planda olduğunu kaydeden Demircan, Selçuk’un bu sıralamada üstlere çıktığını belirtip, “Ülke iktisadına bakıldığında, şeftalinin kıymetli bir katkısı var. Evvelden Bursa’da, şeftalide öne geçiliyordu. Artık Türkiye’de, Ege Bölgesi’nde bilhassa Selçuk’ta şeftali, çok kıymetli bir yere sahip. Kalite ve ölçüde epey ilerideyiz” dedi.

‘FİYATLAR DÜŞTÜ’

Şeftali hasadının sonuna yaklaşıldığını hatırlatan Demircan, fiyatların yavaş yavaş düşmeye başladığına dikkati çekti. Demircan, “Hasat, 10 gün daha devam eder. Şeftalide son günleri yaşıyoruz. Hasadın sonuna yaklaştıkça fiyatlar düştü ve beklentinin altında kaldı. Ölçü bazında bu yıl tonajlar biraz düşüktü. Bu düşüş piyasalara yansıdı, fiyatlar evvel düştü sonra yükseldi, artık yine düşüşte. Lakin ihracatta bir kasvet olmadı. Şeftali pazarı, en çok Rusya, Ukrayna, Almanya ve kimi Avrupa ülkelerinden oluşuyor. Fakat en büyük pazarımız Rusya’da. Bu yıl şeftalide yüzde 16 ihracat artışı var. Döviz kuru olarak da şeftali de yüzde 20 artış var. Bu yıl 186 milyon dolar şeftali ihracatı yapıldı” diye konuştu.

AİLECE HASADA KATILDILAR

Selçuk’ta yaşayan üreticilerden 4 çocuk babası Kurtuluş Dinç, sabahın erken saatlerinde ailecek bahçeye gelip, şeftali hasadına katıldıklarını anlattı. Dinç, “Çok şükür, dönem hoş geçti. Selçuk’ta yaklaşık 500-600 ton mal işletiyorum. Hem tüccar hem üretici hem de halciyim. Üretici olarak maliyetlerin yüksek olduğunun farkındayım. Bu işi çocukluktan beri yapıyoruz. Bu yıl mal para etmedi diye işi bırakacak değiliz. Yanımda ortalama 25 kişi, 100 gün çalışıyor. Eşim ve çocuklarım da geliyor, birlikte çalışıyoruz” dedi. Üretime daima devam edeceklerini lisana getiren Dinç, “İşimiz bu. Elimizden geldiğince üretmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki yıl maliyetlerin düşmesini bekliyoruz” diye konuştu.(DHA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir